Gündiler, tarihsel süreç içinde, kültür ve sanat derneklerinin çalışmalarıyla, belediyelerin festivallerle, resim ve heykel sergileriyle, edebiyatın da edebiyatçı ve şairlerle Bursa’da hak ettiği şekilde temsil edildiğini söyledi. On Medya ekranlarında yayımlanan ve Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programının konuğu olan Bursa Hoş Sâda Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eğitimci ve Şef Rüya Sani Gündiler önemli açıklamalarda bulundu.
Aynı zamanda Gürsu Halk Eğitimi Merkezinde de eğitimci ve koro şefi olarak görev yapan Rüya Sani Gündiler, dernek olarak Türk Sanat Müziği, koro, ritim, şan ve nota eğitimlerinin yanı sıra, sanat topluluğu ve edebiyat kulübü olarak da çalışmalar yaptıklarını söyledi. Pandemi döneminde oluşan sanat topluluğunun, yaklaşık 7 ay önce tüzel kişilik kazandığını anlatan Gündiler, bugüne kadar 15 konser verdiklerini ifade etti. Sanat Topluluğunun resim sergileri organize ettiğini, edebiyat kulübünün de şiir günleri, yazar tanıtım ve imza günleri düzenlediğini belirten Rüya Sani Gündiler, “Gönül Köprüsü” projesiyle de, Bursa ve ilçelerindeki kadın dernekleri ve kooperatifleriyle dayanışma içine girdiklerini açıkladı.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın sorularını yanıtlayan Rüya Sani Gündiler, Sanatın toplum için yapıldığını kaydederek, “Bana göre sanat toplum içindir. Topluma bilinç kazandırmak, toplumun ruhunu yansıtmak için görevlendirilmiş kişileriz. Şehir hayatına, sanat, kültür, edebiyat çalışmalarıyla katkı koyan yapı taşlarıyız. Bu açıdan sanat toplum içindir diye düşünüyorum” dedi. Gürsu Belediyesi bünyesinde, çocuk ve gençlik koro çalışmalarının da yapıldığını anımsatan Gündiler, dernek olarak da gençlik ve yetişkin korolarıyla önemli çalışmalar yaptıklarını savundu. Geçtiğimiz ya yaptıkları Zeyniler Köyü konserini bu yaz ayları içinde de yapabileceklerini bildiren Gündiler, 29 Ekim’de Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşunun 100. Yıldönümünde de Ördekli Kültür Merkezinde güzel bir konser organize edeceklerini söyledi. Gönül Köprüsü Projesi ile Bursa, Umurbey ve İznik’te Kadın Kooperatifi ve kuruluşlarıyla birlikte önemli çalışmalar yaptıklarını, bunu sürdüreceklerini bildiren Gündiler, “Üreten kadınlarımızın yanında olmayı da sürdüreceğiz” diye konuştu.
Türk Sanat Müziğinin tanıtılması, sevdirilmesi için çok yönlü çalışmaların sürdüğünü de sözlerine ekleyen Rüya Sani Gündiler, Türk Sanat müziğinin, başta şizofreni olmak üzere bazı zihinsel hastalıklarda da önemli etkisi olduğunu açıklayarak, “Dernek olarak Türk Sanat Müziğini çok önemsiyoruz. Ancak konserlerimizde Türküleri de ihmal etmiyoruz. Bazen repertuarımıza türkülerimizi de koyuyoruz. Bilimsel açıdan da kendi kültürümüzün müziğini gerekli her ortamda yaşatmayı hedefliyoruz. Türk Sanat Müziğine gönül veren herkese kapımız açık. Koro, ritim, nota ve şan eğitimlerimiz ara vermeden devam ediyor. Sanat topluluğumuz resim sanatı konusunda, edebiyat topluluğumuz da edebiyat ve şiir konusunda çalışmalar yapıyor. Kültür ve Sanat Şehri Bursa’da şehrin hak ettiği bütün güzel çalışmaları devam ettireceğiz” dedi.